Weten wat een spotter is in de sportschool? Op zoek naar tips om zelf een goede spotter te worden of benieuwd wat jij als spotter moet doen om jouw sportmaat te helpen? In dit artikel vertellen we alles over een goede spotter in de gym.

Wat is een spotter?

Een spotter of ‘workout buddy’ is iemand die je helpt bij het uitvoeren van oefeningen met gewichten. De spotter zorgt ervoor dat je niet vast komt te zitten met een zwaar gewicht en zorgt ervoor dat je de oefening veilig kan uitvoeren. Het is dan ook belangrijk dat je een vertrouwensband hebt met je spotter, zodat je weet dat je in goede handen bent. Je bent dus elkaars steun, maar je waarborgt ook de veiligheid van de ander.

Tips om een goede spotter te zijn

De volgende tips helpen je om zelf een goede spotter te worden:

  1. Wees een goede motivator: Als spotter moet je er niet alleen voor zorgen dat de oefening veilig wordt uitgevoerd, maar je moet ook een goede motivator zijn. Schreeuw je maatje niet meteen af als hij of zij een fout maakt, maar motiveer om door te zetten. Heb je zelf moeite met het vinden van motivatie? Vraag dan eens aan je sportmaatje om je te helpen.
  2. Wees niet te voorzichtig: Als spotter moet je niet te voorzichtig zijn. Wacht niet tot je maatje het gewicht laat vallen voord ingrijpt, maar kom pas in actie als het echt nodig is. Op deze manier voorkom je dat je je maatje afremt in zijn of haar prestaties.
  3. Wees discreet: Als je maatje aan het sporten is, is het niet de bedoeling dat je alles in de gaten houdt. Wees wel discreet, zodat je er snel bij kan zijn als er iets fout gaat.
  4. Luister naar je maatje: Als spotter is het belangrijk dat je naar je maatje luistert. Hij of zij weet immers het beste wat er kan en kan je dus goed adviseren.
  5. Maak afspraken: Als je afspreekt met je maatje om te gaan sporten, maak dan ook een afspraak over wanneer je er bent. Zo weet je maatje precies wanneer hij of zij op je kan rekenen. Daarnaast spreek je af wanneer je wel en wanneer je de ander niet helpt met het omhoog halen van het gewicht. Niets is zo vervelend als een spotter die te vroeg het gewicht omhoog trekt.

Te vroeg gewicht omhoog trekken

Een spotter die het gewicht van zijn sportmaat te vroeg omhoog trekt is een grote bron van irritatie. Iemand die het gevoel heeft dat hij het gewicht kan drukken of tillen die wil dat doen. Als een spotter dat dan ‘verpest’ dan voelt dat niet fijn. Om deze reden is het goed om als spotter tot het uiterste te wachten. Ook maak je hiervoor dus afspraken.

Welke oefeningen moeten met spotter?

Heel veel oefeningen kunnen met spotter, enkelen moeten bijna met spotter. Bankdrukken zonder spotter kan bijvoorbeeld wanneer je expert bent, maar als beginneling doe je er goed aan om een spotter bij je te hebben. Zeker bij PR’s. Squats kan, wanneer je flink wat gewicht op die halterstang knalt, ook met een spotter. Voor je gewrichten kan het prettig zijn om in benarde positie hulp te krijgen, maar je kan het gewicht ook altijd achterover gooien bij de squat.