Hoe zwaar halterstangen zijn? Hoe zwaar de stangen zijn die worden gebruikt bij bankdrukken? Wat het gewicht van een olympische halterstang? Lees in dit artikel alles over het gewicht van een halterstang en alles wat jij moet weten over de stangen die worden gebruikt in de sportschool.

Wat zijn halterstangen?

Halterstangen zijn langwerpige staven van verschillend gewicht die worden gebruikt in de krachttraining. De ronde metalen staven worden gebruikt bij oefeningen zoals squats, bankdrukken en deadliften. Ze zijn vaak 20 kilo zwaar. Maar er zijn ook lichtere halterstangen. Dit gewicht is afhankelijk van het type stang. Er zijn ook halterstangen met afwijkende vormen. Die stangen zijn vaak kleiner en lichter.

Hoe zwaar zijn halterstangen?

Olympische halterstangen zijn 20 kilo. Dit zijn de zwaarste halterstangen die er zijn. Er zijn ook lichtere varianten. De bankdrukstang is dus twintig kilo zwaar. Dit gewicht is ideaal voor beginners. Als je ervaren bent, kun je overwegen om een zwaardere stang te gebruiken. Maar je kan natuurlijk ook heel eenvoudig extra gewicht aan de halterstangen hangen. Dit kan in de vorm van schijven. Zulke schijven variëren van 1,25 tot 20 kilo. Iemand die 100 kilo kan bankdrukken gebruikt dus de stang en hangt aan beide kanten twee schijven van twintig kilo. Het gewicht van de stang telt dus mee in het aantal kilo’s dat je drukt. Dat is logisch, maar wordt nog wel eens vergeten.

Zelf een halterstang kopen

Voor veel compoundoefeningen zijn halterstangen essentieel. In jouw homegym kan een halterstang dus wat dat betreft niet ontbreken. Toch hoef je niet per se een halterstang aan te schaffen. Dit omdat ze prijzig zijn en je met dumbells en kabels misschien wel met minder geld evenveel oefening kan uitvoeren. Voor vragen over halterstangen en het opbouwen van jouw eigen sportschool kan je altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Wij helpen je graag.