Heb jij ook het probleem dat jouw linkerarm slapper is dan jouw rechterarm? Of is bij jou juist jouw linkerarm sterker dan jouw rechterarm? Hoe dan ook, dit wil je natuurlijk oplossen. Dat je aan de ene kant sterker bent dan aan de andere zijde is een bekend probleem binnen de fitnesswereld. Niemand is immers symmetrisch. Toch willen we graag zo goed als even sterk worden. Hoe jij links net zo sterk kan worden als rechts? Dat gaan we jou in dit artikel vertellen!

Rechterarm sterker dan linkerarm: een bekend probleem

Veel mensen die doen aan krachttraining merken op een gegeven moment een krachtsverschil tussen hun linker- en rechterkant. Het kan zijn dat hun rechterarm sterker is dan hun linkerarm, het kan andersom zijn en ook bij andere spiergroepen zoals de benen en schouders kunnen verschillen voelbaar en zichtbaar zijn. Het is van nature niet gek dat jouw ene kant sterker is dan de andere kant. Vrijwel niemand is symmetrisch en dus hoef je je er geen zorgen over te maken.

Zichtbare verschil tussen linker- en rechterarm

Wel wil je natuurlijk dat dat jij links net zo sterk bent als rechts. Dit om beter te kunnen trainen, sterker te worden en omdat het er ook mooier uitziet. Een rechterarm die dikker is dan een linkerarm zal jou natuurlijk storen. Anderen hoeven dit nog niet zo snel te zien, maar jij zal het zien als je weer eens voor de spiegel staat te kijken naar jouw spieren. Dit optische verschil wil je natuurlijk oplossen. Hoe dat moet? Dat leggen we hieronder uit.

Oplossing: Unilateraal trainen

Hoe je ervoor kan zorgen dat jouw armen even breed worden? Unilateraal trainen is de oplossing. Unilateraal trainen wil zeggen dat links en rechts apart van elkaar traint. Oefeningen met stangen, denk aan bankdrukken, zijn geen unilaterale oefeningen. Oefeningen met dumbells zijn dat vaak wel. Biceps curls, hammer curls, concentratrion curls met dumbells uitvoeren moet unilateraal. Als je links en rechts even sterk wil krijgen dat zijn dit soort oefeningen essentieel om te doen. Dit soort oefeningen zijn heel eenvoudig unilateraal te trainen. Andere oefeningen vaak ook, maar de kans is groot dat je dit nog niet doet. Kijk naar oefeningen waarbij jouw linker- en rechterzijde apart van elkaar trainen en implementeer die in je work-out.

Tips om unilateraal te trainen

Unilateraal trainen is dus de weg naar succes. Maar hoe moet je dat nou doen? Het is belangrijk om spieren dus apart van elkaar te trainen. Maar hoeveel sets en reps moet je bijvoorbeeld doen? We geven hieronder een rijtje tips om jouw probleem zo snel mogelijk op te lossen:

Armen even breed laten lijken

Vaak denken mensen dat ze hun biceps moeten trainen. Dat is echter ten onrechte. Optisch brede armen worden veroorzaakt door de triceps. Die spiergroep moet dus ook de focus hebben als je merkt dat links en rechts niet gelijk zijn qua omvang. Oefeningen die je kan doen? Tricep extension, skullcrushers, dips, tricep kickbacks zijn allemaal goede oefeningen om te doen. Train met dumbells en kabels om ervoor te zorgen dat je jouw zijdes apart van elkaar kan trainen.