Als golfers benieuwd naar oefeningen die uw golfprestaties kunnen verbeteren? Benieuwd welke spieren een golfer gebruikt en hoe hij die spieren het beste kan trainen? Een golfer moet een goede techniek hanteren om succesvol te zijn in het slaan van een bal. Om technisch goed een bal te slaan moeten de spieren in topvorm zijn. Hoe hij dat voor elkaar krijgt? De beste fitnessoefeningen voor golfers vinden? Lees het hier!

Waarom moet een golfer aan fitness doen?

Als je een golfbal goed wilt slaan dan moet je technisch een perfect swing hanteren. Daar zit veel training in, maar fysieke fitheid is ook een vereist. Daarom doen veel golfers aan fitness. Een golfer die graag alles uit zijn of haar loopbaan wil halen doet er goed aan om fysiek getraind te zijn.

Welke spieren gebruik je bij golfen?

De spieren die je gebruikt bij het golfen zijn je schouderspieren, je borstspieren, je buikspieren, je bilspieren en je beenspieren. Als je deze spieren wilt trainen kun je het beste oefeningen doen die deze spieren allemaal gebruiken. Denk aan oefeningen zoals push-ups, sit-ups, squats en lunges. Dit zijn compoundoefeningen die je gemakkelijk thuis kunt doen. Ze zijn zelfs zonder materialen uit te voeren.

Wat zijn de beste fitnessoefeningen voor golfers?

1. Push-ups

Push-ups zijn een goede oefening voor je borstspieren, je triceps en je schouderspieren. Om deze oefening goed uit te voeren, ga je op je buik liggen en moet je je handen op schouderbreedte uit elkaar zetten. Vervolgens zet je je voeten op heupbreedte uit elkaar. Houd je rug recht en maak een scheve lijn van je schouders tot aan je tenen. Ga vervolgens met je lichaam naar beneden tot je bovenarmen loodrecht op je onderarmen staan. Duw je lichaam weer omhoog tot je weer in de startpositie staat. Herhaal dit 10-15 keer.

2. Sit-ups

Sit-ups zijn een goede oefening voor je buikspieren. Om deze oefening goed uit te voeren, ga je liggen met je rug op de grond. Leg je handen achter je hoofd en buig je knieën. Zet je voeten op heupbreedte uit elkaar. Houd je rug recht en maak een scheve lijn van je schouders tot aan je tenen. Duw je onderrug tegen de grond en til je bovenlichaam naar je knieën toe. Herhaal dit 10-15 keer.

3. Squats

Squats zijn een goede oefening voor je bilspieren en je beenspieren. Om deze oefening goed uit te voeren, ga je staan met je voeten op schouderbreedte uit elkaar. Houd je rug recht en maak een scheve lijn van je schouders tot aan je tenen. Zet je billen naar achteren en buig vervolgens je knieën tot je bovenbenen loodrecht op je onderbenen staan. Duw je heupen naar voren en kom weer in de stand waar je bent begonnen. Herhaal dit 10-15 keer.

4. Lunges

Lunges zijn een goede oefening voor je bilspieren en je beenspieren. Om deze oefening goed uit te voeren, ga je staan met je voeten op schouderbreedte uit elkaar. Houd je rug recht en maak een scheve lijn van je schouders tot aan je tenen. Zet je rechtervoet een stap naar voren en buig je knie tot je bovenbeen loodrecht op je onderbeen staat. Zorg ervoor dat je knie niet verder naar voren komt dan je tenen. Duw je heupen naar voren en kom weer in de stand waar je bent begonnen. Herhaal dit 10-15 keer met elke been. Door deze oefeningen regelmatig te doen zal je merken dat je golfprestaties verbeteren. Je zult minder moeite hebben met het slaan van een bal en je zult meer kracht achter je slag kunnen zetten.

Isolatie-oefeningen voor een golfer

Naast deze compoundoefeningen heeft een golfer misschien ook baat bij andere fitnessoefeningen voor golfers. Wellicht zorgt een gebrek aan kracht in de armen ervoor dat jij de bal niet ver genoeg kan slaan. Voor een groot deel is dat techniek gerelateerd, maar wat extra knijp kracht kan geen kwaad. Het gericht trainen van de onderarmen, biceps en triceps kan dus aan te raden zijn. Die pak je met de bovenstaande compoundeoefeningen ook mee, maar kan je met bijvoorbeeld de bicep curl, scott curl, triceps extension en andere oefeningen accentueren.