Benieuwd hoe de Scott Curl moet worden uitgevoerd? Op zoek naar instructies voor het uitvoeren van de Scott Curl? De Scott Curl is isolatie-oefening om je bovenarmen te trainen. Lees in dit artikel hoe je deze oefening uitvoert.

Wat is de Scott Curl?

De Scott Curl is vernoemd naar de Amerikaanse bodybuilder Larry Scott. Larry Scott won in 1965 Mr. Olympia, de belangrijkste titel in de bodybuildingwereld. Hij was de eerste Mr. Olympia die deze titel in twee opeenvolgende jaren won (1965 en 1966). Larry Scott had unieke proportionen en was bekend om zijn grote bovenarmen. De Scott Curl is dus een isolatie-oefening voor je bovenarmen.

Welke spieren train je met deze curl?

De bovenarm bestaat uit drie delen: het bovenste deel (humerus), het middelste deel (ulna) en het onderste deel (radius). De Scott Curl train je bovenste deel van de bovenarm (humerus). Deze oefening traint de biceps brachii, de grootste spier aan de voorzijde van de bovenarm. De biceps brachii is een tweehoofdige spier die zorgt voor de flexie (buigen) van de elleboog. De Scott Curl is een goede oefening om de biceps brachii te trainen. De Scott Curl traint dus niet de triceps.

Het uitvoeren van de Scott Curl:

De Scott Curl is een oefening die qua uitvoering vrij eenvoudig is. Een voordeel van deze oefening is de veiligheid. Doordat je armen vastzitten vanwege leuningen is de kans op blessures erg klein bij deze curl oefening. Lees hier hoe de uitvoering gaat:

 1. Ga rechtop zitten op een stoel of bank met je rug tegen de rugleuning.
 2. Leg je onderarmen op de leuningen. Zorg ervoor dat je ellebogen niet verder uitsteken dan je schouders.
 3. Pak een gewicht in elke hand.
 4. Begin met je onderarmen horizontaal.
 5. Buig je ellebogen en breng het gewicht naar je borst.
 6. Houd de bovenste posities gedurende twee seconden vast.
 7. Keer langzaam terug naar de startpositie.

Andere oefeningen voor de bovenarmen

Er zijn verschillende oefeningen die soortgelijk zijn aan de Scott Curl. Deze oefeningen trainen dezelfde spiergroepen als de Scott Curl. In een trainingsschema kan deze oefening worden gecombineerd en gevarieerd met soortgelijke oefeningen zoals:

 1. Seated Dumbbell Curl
 2. Standing Dumbbell Curl
 3. Hammer Curl
 4. Preacher Curl
 5. Concentration Curl
 6. Barbell Curl