Hoor jij de term spierfalen wel eens voorbijkomen en weet je niet wat dat betekent? Wil je graag weten of trainen tot spierfalen in jouw persoonlijke situatie verstandig is? In dit artikel vertellen we waarom jij wel of niet moet trainen tot spierfalen.

Wat is spierfalen?

Spierfalen betekent dat spieren een bepaalde beweging tijdens een sportoefening niet kunnen voltooien omdat het te zwaar wordt. Dit komt door de weerstand en het gewicht dat verplaatst moet worden tijdens een oefening. Trainen tot spierfalen kan, maar is niet altijd verstandig.

Wanneer trainen tot spierfalen

Als je met hele licht gewichten traint dan is het goed om tot spierfalen te trainen. Dit is een manier om je spieren te laten wennen aan het gewicht en de weerstand. Op deze manier bouw je spierkracht op en voorkom je blessures.

Waarom niet trainen tot spierfalen

Wanneer je sterker wilt worden en zware gewichten gebruikt dan hoef je niet tot spierfalen te trainen. Wanneer je met zware gewichten traint, is het namelijk niet nodig om tot spierfalen te trainen. Je spieren zijn dan al gewend aan het gewicht en de weerstand. Trainen tot spierfalen is dan niet nodig en kan zelfs schadelijk zijn. Trainen tot spierfalen wordt ook gedaan wanneer je drop sets doet. Drop sets zijn oefeningen waarbij je na iedere set het gewicht verlaagt en vervolgens weer verder gaat met de oefening. Dit kan je doen door bijvoorbeeld het aantal herhalingen te verlagen of door het gewicht te verlagen.

Drop sets om te trainen tot spierfalen

Drop sets zijn een effectieve manier om je spieren te trainen en tot spierfalen te laten komen. Echter is het niet verstandig om elke training drop sets te doen. Wanneer je dit doet, vergroot je het risico op blessures. Doe drop sets dus met mate en varieer je trainingen om het risico op blessures te verkleinen.