Wat isolatie-oefeningen zijn? Wat de voordelen zijn van de oefeningen en waar in jouw work-out je het best isolatie-oefeningen kan toepassen? Dat vertellen we je in dit artikel!

Wat zijn isolatie-oefeningen precies?

Isolatie-oefeningen zijn oefeningen die een enkele spiergroep heel geconcentreerd trainen. Dit heeft verschillende voordelen. Zo zul je bijvoorbeeld eerder spierkracht opbouwen in de getrainde spiergroep, en kan het de kans op blessures verkleinen. Ook zijn isolatie-oefeningen goed om toe te passen aan het eind van een training, wanneer de spieren wat vermoeider zijn. Dit is omdat je dan meer kunt focussen op de getrainde spiergroep, en er dus meer accent in de work-out kan aangebracht worden.

Links en rechts apart trainen

Het kan ook een goede manier zijn om de spiergroepen in evenwicht te trainen. Wanneer je bijvoorbeeld regelmatig aan krachttraining doet, is het verstandig om ook isolatie-oefeningen voor de biceps en triceps toe te passen. Dit zorgt ervoor dat de spiergroepen in balans blijven, en je dus niet vooroverbuigt of achteroverhellend door het leven gaat. Ook kan je links en rechts heel goed apart trainen. Dit noemen we ook wel unilateraal trainen. Zo zorg je ervoor dat jouw rechterarm bijvoorbeeld niet sterker wordt dan de linkerarm.

Voordelen van isolatie-oefenngen

We sommen de voordelen van dit type oefeningen nog even op:

Wil jij aan de slag gaan met isolatie-oefeningen? De kans is groot dat je dit al doet. Oefeningen waarbij je een spier of spiergroep apart traint zijn dus isolatie-oefeningen. Het is nu belangrijk voor jou dat je deze oefeningen op de juiste manier toe te passen. Zwaar genoeg trainen, 3-4 sets en aan het eind van de training. Dan ben je perfect bezig met je isolatie-oefeningen.