Wat Fitness precies is? Wat het woord betekent en waar het woord vandaan komt? In dit artikel vertellen we graag alles over fitness, de belangrijkste onderdelen, de geschiedenis en nog veel meer. Lees hier alles over Fitness!

Wat betekent het woord fitness?

Fitness komt uit het Engels en betekent fysieke fitheid. Fitness is een breed begrip en kan zowel in fitnesscentra als thuis worden beoefend. Er zijn allerlei soorten fitness, denk hierbij aan spierkracht, uithoudingsvermogen, flexibiliteit, evenwicht en snelheid.

Wat is fitness?

Fitness is een verzamelnaam voor verschillende sporten die je kunt beoefenen om je fysieke conditie te verbeteren. Deze sporten worden ook wel krachttraining of conditietraining genoemd.

Geschiedenis van Fitness

De geschiedenis van fitness gaat terug tot de oude Grieken en Romeinen. Zij geloofden dat een goede fysieke conditie nodig was voor een goede geestelijke conditie. Daarom stelden zij verschillende oefeningen en spelregels op om fit te blijven. In de 19e eeuw veranderde de definitie van fitness echter. Toen werd fitness vooral gezien als een middel om aantrekkelijk te zijn en je lichaam in goede conditie te houden. In de 20e eeuw werd fitness steeds meer gezien als een manier om gezond te blijven. Er werden steeds meer onderzoeken gedaan naar de gezondheidsvoordelen van sport en beweging. Deze onderzoeken leidden ertoe dat fitness steeds meer werd aanbevolen door artsen en andere gezondheidsexperts.

Tegenwoordig wordt fitness vooral beoefend om de algehele gezondheid te verbeteren. Er zijn allerlei soorten fitnessprogramma’s die je kunt volgen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een programma dat zich richt op spierkracht, uithoudingsvermogen of flexibiliteit. Je kunt ook kiezen voor een programma dat zich richt op gewichtsverlies of het verbeteren van je cholesterol- en bloeddrukniveaus. Welk programma je ook kiest, het belangrijkste is dat je een programma vindt dat bij je past en dat je gemotiveerd blijft om het vol te houden.

De nieuwste trends op het gebied van fitness zijn:

  1. Functional training: dit is een soort training waarbij je oefeningen doet die je dagelijkse activiteiten imiteren. Deze training is bedoeld om je lichaam sterk en soepel te maken, zodat je beter kunt presteren in je dagelijkse leven.
  2. HIIT training: HIIT staat voor High Intensity Interval Training. Dit is een soort training waarbij je korte periodes van intensieve oefeningen afwisselt met korte periodes van rust. HIIT training is bedoeld om je spierkracht, uithoudingsvermogen en vetverbranding te verbeteren.
  3. Pilates: Pilates is een soort oefening die is bedoeld om je lichaam in balans te brengen en je spieren te versterken. Pilates kan je helpen om je lichaam soepeler te maken en je rug- en nekklachten te verminderen.
  4. Crossfit: Crossfit is een soort krachttraining waarbij je oefeningen doet met veel verschillende materialen, zoals gewichten, touwen, banden en ballen. Crossfit is bedoeld om je spierkracht, uithoudingsvermogen en coördinatie te verbeteren.
  5. Yoga: Yoga is een oude Hindoeïstische traditie waarbij je lichaamshoudingen aanneemt en je ademhaling beheerst. Yoga kan je helpen om je lichaam en geest in balans te brengen.