Ben jij van plan om te gaan hardlopen of ben jij al iemand die geregeld hardloopt? Wil jij graag afstanden van 5 km hardlopen? Of wil jij zelfs nog meer kilometer hardlopen? Hardlopen is een fantastische sport om conditie op te bouwen, fit te worden en om calorieën te verbranden. Weten hoeveel kcal je verbrandt door 5 km te hardlopen? Lees hier alles wat je moet weten!

Beginnen met hardlopen

Als jij nog geen hardloper bent dan is wellicht de hoogste tijd om te beginnen. Hardlopen kan jou namelijk heel erg helpen in jouw dagelijkse leven. Als jij bijvoorbeeld een balsporter bent dan verbeter je met hardlopen jouw conditie en dat helpt je dan weer tijdens wedstrijden. Het is belangrijk om goed schoeisel aan te trekken, een goede warming-up te doen en gebruik te maken van een hardloopschema dat door een expert is opgezet.

Verder in dit artikel komen we met een schema om 5 km te kunnen hardlopen. Wanneer je daarnaar op zoek bent kan je direct door naar dat tussenkopje.

Hoe lang doe je over 5 km hardlopen?

Een geoefende hardloper loopt rent natuurlijk sneller dan een beginnende hardloper. Een beginnende hardloper loopt doorgaans de vijf kilometer tussen de 30 en 40 minuten. De basisconditie en fitheid van de persoon hebben hier een grote invloed op. Het is af te raden om na een hele lange periode zonder hard te lopen direct zo’n afstand te lopen.

Een geoefende hardloper doet een stuk korter over 5 kilometer hardlopen. Gemiddelde geoefende hardlopers hardlopen de 5 kilometer in zo’n 20 tot 25 minuten. Dat betekent het hardlopen van 1 kilometer een geoefende hardloper tussen de vier en vijf minuten kost.

Schema 5 km hardlopen

Wanneer je van plan bent om 5 km te gaan hardlopen dan is het belangrijk om een goed schema te gebruiken. Een schema hoeft niet heel ingewikkeld te zijn. Voor een beginnende hardloper raden wij het volgende aan: De eerste keren is het belangrijk om op 70% van je maximale snelheid te lopen en maximaal 2 kilometer. Loop nooit twee dagen achter elkaar en maximaal twee keer per week. Vanaf week twee kan je de afstand uitbreiden met 0,5 tot 1 kilometer per week. Binnen mum van tijd lukt het met dit schema om vijf kilometer te kunnen hardlopen.

Schema voor een geoefende hardloper

Als geoefende hardloper, bijvoorbeeld een fanatieke voetballer die in de zomerperiode fit wil blijven, kan je wat harder van start. Begin bijvoorbeeld met 3 kilometer per sessie. Wel is het belangrijk om wederom op 70% van je maximum te lopen in het begin. Dit kan je, net als de afstand snel ophogen. Loop in week twee dan vier kilometer en in week drie kan je voor het eerst proberen de vijf kilometer aan te tikken.

Is hardlopen slecht voor je gewrichten?

Hardlopen kan slecht voor je gewrichten zijn. Om deze reden hebben we hierboven erover dat je op 70% van je maximum moet hardlopen qua snelheid. Dit omdat dat ervoor zorgt dat je houding gezond blijft en hardlopen dus niet schadelijk zal zijn voor je gewrichten. Daarnaast is het belangrijk om goede hardloopschoenen te gebruiken met voldoende demping. Je knieën en je enkel zullen je dankbaar zijn.