Wil jij graag afvallen door meer te bewegen? Is wandelen iets wat jij leuk vindt en zou je dus graag meer kilometers willen wandelen? Wandelingen van 10 kilometer of zelfs meer zijn heel goed qua vetverbranding. Voor een ongeoefende wandelaar kan het wel pittig zijn, maar met een goede opbouw kan jij binnen een mum van tijd tien kilometer wandelen. In dit artikel vertellen we hoelang je doet over een wandeling van tien kilometer en vertellen we een goed opbouwschema.

Hoe lang wandel je over 10 kilometer?

De ene persoon loopt natuurlijk tien kilometer aanzienlijk sneller dan de ander. Dat hangt af van het wandeltempo. De ene persoon is van zichzelf gewend om vrij snel te lopen, terwijl de andere een rustige pas heeft. Door meer te wandelen zien we eigenlijk altijd het wandeltempo ophogen. Door meer te wandelen zetten mensen steeds meer stappen binnen een minuut. Een vuistregel uit de wiskunde is dat een stap 70 centimeter lang is. Als jij groter over kleiner dan een gemiddeld persoon bent dan heeft een stap van jou een andere afmeting.

Het gemiddelde wandeltempo ligt tussen de vier en vijf kilometer per uur. Ongeoefende wandelaars zijn doorgaans wat langzamer en geoefende wandelaar lopen soms wel meer dan vijf tot zes kilometer per uur. Een gemiddelde wandelaar, die enige tijd geoefende heeft voor zijn wandeling van tien kilometer, zal zo’n vijf kilometer per uur lopen en dus twee uur doen over een wandeling van tien kilometer.

Opbouwschema tien kilometer wandelen

Maar hoe zorg je er nou voor dat jij de tien kilometer ook binnen de twee uur of zelfs nog sneller kan wandelen? Dat doe je met een gedegen opbouwschema. Hoe jouw opbouwschema eruitziet hangt helemaal af van jouw instapmoment. Ben je momenteel wat te zwaar en niet in goede conditie? Dan begin je iets rustiger dan iemand die al getraind is.

Je kan jouw opbouwschema maken op basis van tijd of van afstand. Wij raden aan om het op basis van afstand te doen. Dit wandel je namelijk altijd effectief. De tijd je je veters voor de vijfde keer moet strikken wordt dus niet meegerekend. De eerste wandeling is het goed om rustig aan te doen. Wandel maximaal drie kilometer en wacht de reactie hiervan de volgende dag af. Neem sowieso één dag rust en ga daarna per wandeling een halve kilometer verder. Mocht het goed aanvoelen kan je ook eens een stap van één kilometer nemen. Let wel altijd op de reactie van je spieren de volgende dag.